Budapeštas - trumpa pavasario išvyka

NAKVYNĖ
Ieškojome geriausios kainos ir kokybės santykio arčiau centro,
tai pasirinkome - Medos Hotel
(užsisakėme per booking - 253,80 Eur 3 naktys dvivietis kambarys). 
PIRMAS VAKARAS
Nors
vėlus vakaras, bet nusimetę daiktus dar išlendame lauk. Užsukame į barą ČECH
IN vakariniam bokalui (paprastas, nebrangus čekiško alaus baras, vėlai
vakare dar gauname užkandžių). 
Prie pat draugai pastebėjo intriguojančio baro
Grease Monkey Budapest duris. OK, užsukame ir čia. Nusileidžiame
laiptais kaip į povandenį laivą. Personalas labai draugiškas, bet vengriškas
alus mūsų kompanijos visai nesužavi. Ilgai neužsibūname, juk reik pasilikti
jėgų rytojuj.

2 diena








Šiek tiek
paklaidžiojome aplink, stabtelėjome ir prie Budos pilies funikulieriaus. Taip pat puikiai atsiveria vaizdas į seniausiąjį miesto Grandinį tiltą, primenantį Niujorko Bruklino tiltą. . Deja, mums lankantis jis buvo uždarytas rekonstrukcijai.
Visų rūmų aplink nebeapėjome, o ir pilvukai pradėjo groti maršus. Nusileidę
laiptais prie upės išsikvietėme Bolt ir nulėkėme iki užeigos Belvárosi
Disznótoros - Király utca, kurią nusižiūrėjau iš Vytaro Radzevičiaus
laidos “Pasaulio puodai” (kaip tik buvo kelios jo laidos apie Budapešto virtuvę,
tad prieš važiuojant persižiūrėjau). Jei nevalgote mėsos, geriau čia neiti :D
Čia tiekiamos iš ūkininkų mėsos, dešros ir viskas šviežiai ruošiama. Kainos
nedidelės, maistas labai paprastas, prie mėsų galima pasirinkti visokių
marinuotų daržovių.
Pasisotinę norėjome jau žengti toliau, bet užklupo
baisingas lietus, tad teko bėgti į artimiausią pastogę ir palūkuriuoti, kol
aprims. 
Šiek tiek nurimus lietui žengėme toliau Budapešto gatvėmis link vienos
gražiausių pasaulio kavinių New York café. Teko stoti į eilę ir
laukti, kol mus priims. Pagaliau po kiek laiko gavome staliuką ir supratome,
kad tos eilės yra imitacinės, nes yra labai daug laisvų staliukų. Žinoma,
pagrindinė salė, kurioje prie pat groja gyva muzika, pilnai užsodinta, bet
kitos erdvės tuščios. Kavinės vidus tikrai pritrenkiantis. Jautiesi kaip kokiam
muziejuje ar rūmuose. 





Kadangi sotūs, tai tik apsidairome ir
pagaliau einame iki garsiojo Budapešto baro Szimpla Kert, kuris
įsikūręs apgriuvusiame name per visus jo aukštus. Buvo numatyta
nugriauti apleistą teritoriją, tačiau keturi „Szimpla Kert“ savininkai
nusprendė išgelbėti teritoriją nuo griovimo ir į šią vietą perkėlė netoliese
esančią savo aludę.

3 diena
















Kadangi esame išalkę, suvilioja antrame turgaus aukšte
esanti savitarnos užeiga Fakanal Eterrem,
autentiška aplinka, indai, tradiciniai patiekalai.
Stalą nusiklojame gausybe maisto: žinoma guliašo sriuba, troškintais kopūstais,
dešromis, balandėliais, troškiniais ir kitais pagardais.
Turgų paliekame ne
tik pilnais pilvais, bet ir pilnomis kišenėmis lauktuvių: paprikomis įvairiais pavidalais (prieskoniai, dribsniai, džiovintos), dešromis,
magnetukais, taip pat galima įsigyti paštetų (garsėja Vengrija antienos
paštetais), maikučių ir daug visokių kitų atributų. Kadangi turgus gan
tolokai nuo mūsų laikinųjų namų, išsikviečiam Bolt ir trumpai pailsime
viešbutyje prieš paskutinio vakaro planus. Pailsėję sėdame į autobusą ir
vakarėjant važiuojame iki Citadelės kalno pasitikti saulėlydį. Drauge
keliaujantys draugai labai rekomendavo čia būtent apsilankyti vakare. Lėtu
žingsniu užpuškavome į kalną, bet deja, iki pat viršaus nepavyko patekti, nes buvo
uždaryta rekonstrukcijai. Ech, tenka ieškoti vietos šiek tiek žemiau.
Įsitaisome ir laukiame sutemų. WOW. Labai rekomenduoju atvykti čia pasižiūrėti
saulėlydžio.
Visiškai sutemus, leidžiamės žemyn ir kulniuojame į Pešto kranto
pusę link miesto centro. Kaip specialiai nieko nerandame pakeliui, kur būtų
galima prisėsti paskutiniam vakarui. Bet pakeliui užmatau „Kürteskalach“
kioską, juk dar nevalgiau šio deserto. Nusigriebiu karštut karštutėlį su
cinamonu. Mmm… Esu Čekijoje tokį ragavusi, pas juos vadina
trdelnik, bet teko girdėti, kad į Čekiją šį
desertą atvežė vengrai.
Taip bevaikštant atsiduriame prie Šv. Stepono
bazilikos ir prisėdame paskutinio vakaro taurei į kavinę 0,75 bistro & bar. Pagaliau paragaujame
garsiojo Vengrijos Tokajaus vyno. Paprašome padavėjos atnešti
skaniausio. Koks neįprastas, įdomus bet tikrai skanus 😊
Pasižymiu, kad galėčiau duty free paieškoti.4 diena
Taip pat visai netoli žavinga Vajdahunyad
pilis.
Čia pat ir garsiosios terminės pirtys. Tik apsidairome
viduje, kiek galima (šią trumpą išvyką neskyrėme laiko pasipliuškenti). Turint
laiko prisėdame kavos ir ledų kavinukėje Lazy Bistro. Ir suprantame, kad
esame prie pat Zoologijos sodo įėjimo. Pasižiūrime pagal laiką, kad
galime skirti valandą su trupučiu. Na, kiek spėsime, tiek, bet einam 😊 Kaip tik pataikėme pietums, tai labai smagiai
prisižiūrėjome gyvūniukų 😊 O kaip smagu buvo įlysti į ožkukių aptvarą :D 


Pilnais lagaminais paprikomis paliekame Budapeštą. Manau labai puiki
savaitgalio išvykos kryptis. 
Užsakant nakvynes ir taxi per mano pasakojime pateiktas booking nuorodas, jūs prisidėsite prie mano kelionių tinklaraščio kūrimo, o jums tai nieko papildomai nekainuos. AČIŪ :)