Turinas kalnų apsuptyje, kur kultūra, istorija susipina su gastronomija.
2 dalis (Milanas)
Kadangi esame Italijoje, mūsų pusryčiai bus kepyklose, kartu su vietiniais 😊 Šiam rytui renkamės - Perino Vesco. Užsakymas vyksta prie vieno baro, kavą ir maistą atneša prie stalelio su čekiuku, vėliau eini prie kasos ir atsiskaitai. Mūsų pusryčius sudaro kruasanas su prosciuto kumpiu, focaccia ir kava (šiek tiek susimoviau ir iš įpročio užsakiau caffe latte, tai gavome mažutį kavos puodelį, o norint gauti mums įprastą (lietuvišką :D) caffe latte, reikia užsakyti latte machiato) 😊 Bet ne bėda, pamoka kitam kartui.
Grįždami per parką ir pilį žengiame į šurmuliuojančias Milano gatves. Pietų metas. Laikas ir mums papietauti. Užsukame į nusižiūrėtą Luna Rossa. Pamačius vietinių eilę (pasidabinę kostiumais, iš ofisiukų), suprantame, kad čia verta užsukti. Stojame į bendrą eilę. Padavėja pamačiusi mus, turistus, pasiūlo eiti prie lauko staliuko. Bet ne... Mes norime su visais kartu viduje :D Ir plius dar įkals papildomą coperto mokestį už aptarnavimą lauke. Prieš mus stovintys vyrukai pamatę mus žiopliukus, pamoja mums kad kartu eitume prie staliuko, kai pakvietė darbuotojas. Pasodina šalia, staliukai vienas nuo kito stovi 10-15 cm atstumais :D Oi mums patinka, įdomu. Dairomės ką vietiniai žmonės valgo, geria. Užsisakome makaronų: carbonara ir 4-ių sūrių, neįprastai dienos metui latte machiatto ir aperol + coperto (29,50 Eur/2 žm). Skanumėlis 😊 Sėdintys šalia italai vyrukai stebėjo, ką turisto lituano užsisakys :D Skaniai pavalgę, pabuvę itališkoje aplinkoje, atsisveikinome su kaimynais ir žengėme toliau Milano gatvėmis.
Išžengus iš galerijos pasitinka Milano vizitinė kortelė – Milano katedra. Tai didžiausia katalikiška Katedra Italijoje ir antra pagal dydį pasaulyje. Papuošta 135 chimerų skulptūromis, kurios simbolizuoja visus žmones, prisidėjusius prie šios katedros statybų. Įdomu tai, jog Katedros viduje galima suskaičiuoti 52 kolonas, kurios skirtos kiekvienai metų savaitei. Jos statybos užtruko apie 200 metų.
Žmonių DAUGYBĖ, tai kas čia darosi sezono įkarštyje? Aikštėje statoma scena, montuojami įvairūs stelažai, tad dar labiau suspaudžia visus lankytojus. Kokia TOP POP vieta būtų, bet katedra tikrai įspūdinga. Laikas apsilankyti ant terasos stogo. Bilietų iš anksto nepirkome, nes nenorėjome būti pririšti prie laiko. Bilietus galima nusipirkti čia. Žvelgiant į katedrą bilietų kasos dešinėje pusėje lygiagrečiai stovinčiame pastate. Nedidelė eilutė jau formuojasi lauke. Stojam. Stovint eilėje sprendžiame kokį bilieto tipą pirkti, nes norime pakilti ir ant terasos (galima rinktis ar laiptais ar liftu) ir būtų įdomu pamatyti katedrą, kiti muziejai kaip ir nelabai domina. Deja katedra for free pamatyti „ale“ negalima. Kasoje gauname kombinuotą bilietą: terasa (laiptais), katedra ir muziejai (20 Eur). Išėję einame ieškoti, kur pakilimas laiptais (žiūrint į katedros pagrindinį fasadą kairėje pusėje). Praeiname eilutę žmonių, kurie stovi prie lifto. Kojos visai nenori stovėti, tad geriau jau eiti ar lipti. Prie laiptų įėjimo nei vieno žmogaus eilėje ir lipti nėra sudėtinga. Prieš įeinant, rūstaus veido moteriškė patikrina rankinukus, kuprines. Štai mes ir čia. Ką čia daug rašyti. Tiesiog, manau, reikia tai pamatyti. Tos detalės...Miesto panorama... Lipame ir ant pačio viršaus. Kas guli, ilsisi, kas grožisi, kas slepiasi pavėsyje. Mes taip pat nulendame į pavėsiuką atsikvėpti. Norėtųsi dar pabūti, pasigrožėti, bet laikas spaudžia. Grįžimas per kitą pusę ir leidžiamės laiptais. Pasirodo nusileidimas tiesiai į Katedrą. Būčiau žinojus, kad galima bent kažkiek jos pamatyti, tikrai nebūčiau pirkusi bilieto ir į pačią Katedrą. Kadangi jau turime ir bilietą, tai pasivaikštome po ją. Bandau dar ieškoti galimybės pakliūti į muziejus, kurie įeina į bilietus, bet, deja, trečiadieniais jie nedirba (mes kaip tik buvome trečiadienį). Ką padarysi.
Šalia Milano katedros yra Meno muziejus. Nesu didelė meno gerbėja, tad turbūt įprastai būčiau praleidus apsilankymą jame. Tačiau iš IG burro.milano sužinojau, kad vyksta Dolce&Gabbana paroda (iki 2024 liepos 31 d.). Nesu mados fanatikė, bet nuojauta kuždėjo, kad turime nepraleisti šios vietos. Eilių visai nebuvo, lankytojų taip pat (kaina vietoje 15 Eur/žm). Žengiame per storas, juodas, sunkias aksomines užuolaidas į parodą. WOW! Kiekviena salė alsuoja sava atmosfera, tematika, muzika, dirbiniai. Rūbai – tikri meno kūriniai. Labai įspūdinga. Net mano vyrui labai patiko.
Iš muziejaus sukame kitomis gatvelėmis ir žvalgomės aplink. Laikas desertui. Einame iki Caccio ledų. Čia įprasta pastovėti eilutėje. Imame piccolo dydį (du kaušeliai). Ledai visokių įdomių rūšių ir labai skanūs.
Kadangi turime viešojo transporto dienos bilietą, sėdame į tramvajų ir važiuojame iki Naviglio kanalų. Prieš šių kanalų įgyvendinimo prisidėjo ir L. Da Vinci. Rajonas jau kitoks, daugiau įtartinai atrodančių asmenų, kurie saugumo jausmo neprideda. Atrodo lyg pastebėjome net įvykusią vagystę. Daiktus tik prisiglaudėme arčiau savęs, bet dar nusukome pasivaikščioti palei kanalą ir barų virtinę. Nors buvo minčių čia prisėsti, tačiau bekviečiantys oficiantai užeiti, nekelia pasitikėjimo ir žinant, kad tokios vietos dažnu atveju nelabai geros. Tad tik praeiname ratuką, užsukame į mažas meno krautuvėles ir grįžtame atgal į miesto centrą. Vakarėja. Mieste žmonių visa daugėja. Sukame vis į kitas gatveles, pasidairyti po miestą. Taip netyčia užtinkame labai gerą sumuštinių vietelę – All'Antico Vinaio. Mmm... kiek įvairiausių mėsyčių, sūrių, daržovių, užtepėlių. Labai faini, nuotaikingi darbuotojai. Žiūrint į meniu išsirenku plius minus, ką suprantu :D (visai gerai prieš kelionę buvo pasinaudoti Doulingo programėle ir pasimokyti italų kalbos - tikrai pravertė kelionėje) Vienos porcijos užteko dviems, nes duoda du sumuštinius (kainos nuo 7 Eur).
3 diena (Turinas)
Rytas nuostabiai saulėtas. Pusryčiauti keliaujame į Free Bakery Gliuten. Kaip visada, užsakymas vyksta prie baro, atnešta prie staliuko užsakymą su kvituku, o prieš išeinant susimoki. Geros kainos, skanu. Mūsų pusryčių meniu sudaro: aranchini, sumuštinis (šitas buvo labai keistas, nes nekvietinis batonas, nežinau ką jie ten naudojo), kruasanas, latte machiato ir cappucino.
Egipto muziejus. Girdėta daug, kad vertas dėmesio, bet nusprendėme šį kartą nelankyti. Kai toks nuostabus oras, norime jį išnaudoti ir paklajoti kuo daugiau lauke. Skaičiau, kad gegužė vienas iš lietingiausių mėnesių, o mums oras pasitaikė beprotiškai geras, norime pabūti kuo daugiau lauke).
Galleria Subalpina
Šiek tiek paliekame šone karališkuosius rūmus ir nusukame link istorinės šokolado parduotuvės „Ziccat“. Juk Turinas garsėja šokolado ir riešutų nugomis. Net rašoma, kad iš čia kilo nutella. Kaip man patinka jų šokoladai ir saldainiai. Šiek tiek įsidedam lauktuvėms, juk kilogramo kaina prasideda nuo 60 Eur. Bet radau ir supermarkete visai geros sudėties ir geresnėmis kainomis nugos saldainių, bet žinoma smagu užeiti į istorines šokoladines.
Latteria Bera - senovinė sūrių krautuvėlė. Sienos nukabintos močiučių nuotraukomis, turbūt įkūrėjos. Vienam IG video užmačiau, kad kažkas balto plakama ir jo galima ateiti paragauti. Smalsumas nugalėjo ir mes jau čia. Žinant porą itališkų žodžių ir gestų kalba užsisakome mažą porciją. Ragaujame. Cha, o čia tiesiog grietinėlė. Skani, gera, naminė grietinėlė 😊
4 diena (Turinas)
Desertui nuėjome iki Mara dei Boschi. Deja, čia capuccino buvo pati neskaniausia per visą kelionę. Norėjome ramiai, fainai pasėdėti, bet kažkaip nesigavo... Gal ir nuovargis. Laikas grįžti namo pailsėti. Ai, dar pakeliui užsukame į dar vieną šokoladinę lauktuvių – Cafarrel (past. Ziccat skanesni saldainiai).
Šiek tiek pailsėję grįžtame iki Turino Katedros, nes kai slankiojome aplink ją, tuo metu buvo uždaryta. Šioje katedroje eksponuojama garsioji drobulė, kur pasak pasakojimų, į ją buvo įvyniotas Jėzus. Kiek tai tiesa, ar ne, niekada nesužinosime, bet vis tiek smalsu pamatyti. Įdomiausia, kad pataikėme į muzikinę repeticiją.
Ratais kvadratais pasivaikštome po Turino miestą vis nenuleisdami galvų nuo pastatų fasadų. Dar pakeliui beeinant pastebim tramvajų, kuriame įrengtas restoranas. Kaip fainai 😊 Besižvalgant nueiname iki Porta Nuovo stoties, kadangi norime užsukti į Trenitalia info punktą, kad pagelbėtų rytdienai nusipirkti bilietus į nuostabų vienuolyną. Aš pati nesugebėjau automate nusipirkti.
Viskas šiai dienai, užteks lakstymų, laikas vakarienei. Pasirinkome šiam vakarui – piceriją Assaje. Vieni priima užsakymus, kiti atneša gėrimus, treti atneša picas. Gal visai gera strategija, nes klientai greitai ir gerai aptarnaujami, maistas visada atnešamas karštas. Taigi, tradiciškai užsisakome aperolių ir picas. Skanumėlis 😊 Aperoliai čia tiesiog superiniai. Picos tikrai geros, skanios, bet žinot ką, mano kaimynystėje yra įsikūręs šeimos verslas Pi77a ir jie nelabai atsilieka nuo čia valgytų picų 😊 Picos milžiniškos. Nors soti, bet šioje kelionėje dar neragavu – tiramisu. O jį aš labai mėgstų. Pažiūrėkite koks patiekimas! O kaip tirpsta burnoje. Super! Pabaigai vaišina labai skaniais likeriais. Tik dabar paragavau gero lemoncello 😊
5 diena (Sacra di San Michele vienuolynas – Turinas)
Ech, paskutinis vakaras. Nusprendžiame ramiai praleisti laiką, tiesiog pasivaikščiodami ir pasimėgaudami geru oru. Šeštadienis, žmonių mieste daug. Laikas ledų porcijai. Einame iki Gelateria La Romana. Oho kokia eilė :D O kas viduje darosi :O Reiškia tikrai gera vieta :D Palaukiame ir mes. Juk norime skanių ledų. Labai skanūs, o pistaciniai ledai iš viso kosminiai (kaina 3 Eur porcija (2 kaušeliai)).
Bevaikštant netyčia pataikėme į beužsidaranti amatininkų turgų Carlo Alberto aikštėje. Spėjau ir sau kai ką įsigyti 😊
GustoTram – tramvajuje restoranas. Kas mėgstate tokias patirtis, manau visai įdomu pasidomėti ir rezervuotis staliuką 😊 Vakarieniauji, važinėji po miestą, grožiesi besikeičiančiais vaizdais. Labai įdomi patirtis turėtų būti.
Šeštadienio vakarą sunku rasti vietą kur prisėsti, daug kur eilės. Netoli namų randame vietą Happiness Cafe & Bistrot paskutiniam aperoliui ir užkandukams. Tačiau šios vietos nerekomenduočiau.
6 diena (išvykimo diena)